Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z rabarbarem i żurawiną

Szarlotka z rabarbarem i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1353

Dodano:

Odsłon: 1335

Oto rabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata!

Składniki

  • CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej
  • 1 masło roślinne - twarde i schłodzone
  • 25g smalcu - twardy i schłodzony
  • 1 mały proszek do pieczenia (15g)
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 125g cukru
  • 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • PIANA: 4 białka
  • szczypta soli
  • bułka tarta - do posypania wyłożonej piany
  • NADZIENIE:
  • 1000-1100kg rabarbaru - przed obraniem ok. 1150-1250g
  • 1 szkl. suszonej żurawiny
  • 250g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią - mój wyrób domowy - znajdziesz TU: http://grunttoprzepis.blogspot.com/
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymienione składniki są na porcję ciasta na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe.

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne.

    Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.

    Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.

  2. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.

  3. Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godz., aby puścił sok.

    Krótkie info dla smakoszy - kolor rabarbaru ma istotne znaczenie:

    zielona łodyga i miąższ = kwaśny!
    różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy
    im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar!

  4. Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.

    Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia.

  5. Rabarbar odsączyć. Dodać do niego żurawinę i wymieszać.

    Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na pianę i posypać cukrem z wanilią - mój domowy wyrób, znajdziecie w Moich Przepisach na Smakerze lub TU: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/domowy-cukier-waniliowy.html

  6. Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy.

    Piec ok. 45-50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu).

    Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.

  7. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę rabarbarową przestudzić. Można posypać cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko.

  8. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gonia32 15 czerwca 2014 Wygląda bajerancko! Ale ja jestem na razie na etapie prostszego ciasta z rabarbarem, które mi wyszło ;) myślę, że za jakiś czas zamieszczę przepis....A ten zapisuję na przyszłość Pozdrawiam




Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 14 czerwca 2014 Pyszności :-) jadłam kiedyś podobny placek z dodatkiem truskawek :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń