Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna szarlotka na mega kruchym spodzie.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31000
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5363
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31000
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5363
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekamy wszystko nożem tak aby sypkie składniki połączyły nam się wstępnie z masłem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy szybko na gładkie ciasto. Formę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód blachy. Zapiekamy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.
Jabłka obieramy, dusimy i doprawiamy do smaku cukrem. Studzimy. Do zimnych dodajemy kaszę, mieszamy. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze na ok 5 minut w zamkniętym piekarniku. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.