Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna szarlotka na mega kruchym spodzie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104281
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2029
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5898
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5897
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104281
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2029
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5898
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5897
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekamy wszystko nożem tak aby sypkie składniki połączyły nam się wstępnie z masłem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy szybko na gładkie ciasto. Formę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód blachy. Zapiekamy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.
Jabłka obieramy, dusimy i doprawiamy do smaku cukrem. Studzimy. Do zimnych dodajemy kaszę, mieszamy. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze na ok 5 minut w zamkniętym piekarniku. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.