Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna szarlotka na mega kruchym spodzie.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 304
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1082
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 304
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1082
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4118
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekamy wszystko nożem tak aby sypkie składniki połączyły nam się wstępnie z masłem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy szybko na gładkie ciasto. Formę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód blachy. Zapiekamy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.
Jabłka obieramy, dusimy i doprawiamy do smaku cukrem. Studzimy. Do zimnych dodajemy kaszę, mieszamy. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze na ok 5 minut w zamkniętym piekarniku. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.