Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z różową pianką

Przepis dnia 2018-03-10
Szarlotka z różową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1135

Dodano:

Odsłon: 14894

Przepyszna szarlotka na mega kruchym spodzie.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 1,5 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • 2-4 łyżki kaszy manny
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekamy wszystko nożem tak aby sypkie składniki połączyły nam się wstępnie z masłem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy szybko na gładkie ciasto.

    Formę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód blachy. Zapiekamy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.

  2. Jabłka obieramy, dusimy i doprawiamy do smaku cukrem. Studzimy. Do zimnych dodajemy kaszę, mieszamy. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto.

  3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze na ok 5 minut w zamkniętym piekarniku. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń