Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka z sosem waniliowym...

szarlotka z sosem waniliowym...

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 20879

Dodano:

Odsłon: 26559

ciepła szarlotka polana zimnym sosem waniliowym

Składniki

  • 300g mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 180g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-1,5 kg jabłek
  • sos waniliowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
szarlotka z sosem waniliowym...

Przygotowanie

  1. zimne masło z mąką siekamy nożem. Dodajemy cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Z kuli oddziel ok 60% ciasta, mniejszą część wkładamy do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na cienki placek.
    Przenosimy na wałku do formy od tarty u mnie 24cm i nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy formę do lodówki na ok. 30 minut.

  2. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy ze skórek, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla podlewamy odrobiną wody, dosypujemy cukier do smaku i prażymy jabłka ok 10-15 min.

  3. W formie z ciastem umieszczamy papier do pieczenia, nasypujemy np fasoli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15 minut.

  4. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą, i nakładamy jabłka. Na wierzch na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Pieczemy ok 30-35 minut w 170 st

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń