Desery Przepis na:
Szpajza cytrynowa - śląskie ptasie mleczko

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1093
Dodano: 12.09.2017
Odsłon: 4558
Składniki
- 3 duże jajka kurze
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Białka ubijamy na sztywno, odkładamy na bok.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją np. w kąpieli wodnej aż całkowicie się rozpuści (nie gotujemy jej!) i lekko studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel - około 10 minut.
Z połowy cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok (soku można dodać więcej jeśli lubicie kwaśniejsze desery). Przekładamy sok i skórkę do ubitych żółtek.
Żółtka delikatnie mieszamy z białkami, aby nie stracić puszystości masy.
Do całości przelewamy żelatynę i dokładnie mieszamy szpatułką.
Przekładamy do pucharków i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi, kawałkami owoców lub skórką cytrynową.
Komentarze do przepisu (2)

grazka950 12 września 2017Zgłoś do usunięcia
nie jadłam chyba ze 30 lat,a kiedyś niedziela bez szpajzy nie do pomyślenia :)))5 Kto głosował? | Odpowiedz

alutka50 12 września 2017Zgłoś do usunięcia
Przepyszny deser, polecam5 Kto głosował? | Odpowiedz