Do góry

Desery Przepis na:

Szpajza cytrynowa - śląskie ptasie mleczko

Szpajza cytrynowa - śląskie ptasie mleczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1093

Dodano:

Odsłon: 4558

Czy w śląskich domach podaje się jeszcze szpajzę jako niedzielny deser? Mam nadzieję, że dziś przypomnicie sobie o tym smacznym deserze i przygotujecie go niedługo dla swoich bliskich. Deser jest banalnie prosty w wykonaniu, nie da się go zepsuć, a posmakuje każdemu, kto lubi kogel-mogel :) No to do dzieła!

Składniki

  • 3 duże jajka kurze
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno, odkładamy na bok.

    Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją np. w kąpieli wodnej aż całkowicie się rozpuści (nie gotujemy jej!) i lekko studzimy.

    Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel - około 10 minut.
    Z połowy cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok (soku można dodać więcej jeśli lubicie kwaśniejsze desery). Przekładamy sok i skórkę do ubitych żółtek.

    Żółtka delikatnie mieszamy z białkami, aby nie stracić puszystości masy.
    Do całości przelewamy żelatynę i dokładnie mieszamy szpatułką.
    Przekładamy do pucharków i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

    Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi, kawałkami owoców lub skórką cytrynową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 12 września 2017 nie jadłam chyba ze 30 lat,a kiedyś niedziela bez szpajzy nie do pomyślenia :)))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń