Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szparagi z jajkami w koszulkach"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 33
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 33
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Składniki
Umyj szparagi. Białe obierz.
Usuń zdrewniałe końce, ok. 2 cm w dolnej części warzywa.
Posyp szparagi solą i cukrem, odstaw na 15 minut.
Na dużej patelni roztop połowę masła i wrzuć na nią posiekany czosnek. Podsmaż go przez 2-3 minuty.
Ułóż na patelni szparagi. Niech się podsmażą na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Na sam koniec dodaj bułkę tartą.
Wyłącz gaz pod patelnią i przykryj szparagi pokrywką, żeby nie ostygły.
Zagotuj wodę w garnku, do ok. 5 cm wysokości naczynia.
Dodaj łyżeczkę octu i doprowadź wodę do wrzenia.
Rozbijaj ostrożnie jaja do głębokiego talerza lub miski.
10. Łyżką utwórz w wodzie wir i kolejno wlewaj jaja. Gotuj je 3-4 minuty. Wyjmij delikatnie łyżką cedzakową.
11. Ułóż szparagi na talerzu, posyp delikatnie pieprzem i połóż na nich jaja. Podawaj natychmiast, np. ze świeżym pieczywem. Smacznego!Źródło: Tele Tydzień