Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szparagowa lazania"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2534
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 611
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 764
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2534
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 611
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 764
Składniki
Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na maśle. Posyp mąką i obsmaż na złoty kolor. Stale mieszając, dolewaj letnie mleko. Gotuj ok. 10 min. Pod koniec powstały sos beszamelowy dopraw solą i pieprzem.
Szparagi oczyść, obgotuj krótko w posolonym wrzątku. Wyjmij na sito i natychmiast przelej zimną wodą. Umyj cukinię, pokrój wzdłuż w długie cienkie paski. Przesmaż je na łyżce rozgrzanego oleju. Paprykę oraz pomidory oczyść, pokrój w plastry.
Płaty lazanii ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź. Częścią wyłóż dno żaroodpornego naczynia, polej beszamelem. Rozłóż porcję warzyw i wędzonego łososia, posyp startym serem. Przykryj kolejną warstwą lazanii i sosu. Postępuj tak do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwę makaronu zalej śmietaną wymieszaną z resztą startego sera. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Zapiekaj około 30 minut.
Czas ok. 70 min; porcja – 650 kcal, cena 5,70 zł.
Na sklepowych półkach znaleźć można makaron w płatach produkowany z mąki pszennej, ale także pełnoziarnistej. Do przygotowania tradycyjnej lazanii czy też zapiekanych roladek lepszy jednak jest ten z pszenicy durum. Zarówno podczas gotowania, jak i zapiekania zachowuje on sprężystość.Źródło: Świat kobiety