Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szwedzkie semle to słodkie bułeczki drożdżowe wypełnione masą marcepanową i bitą śmietaną. Szwedzi zajadają się tym tradycyjnym przysmakiem przez cały rok, ale – podobnie jak nasze pączki – największą popularnością cieszy się w końcówce karnawału.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 98
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5069
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 133
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 98
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5069
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 133
Składniki
Przygotuj ciasto na semle. Podgrzej mleko do temperatury około 35°C. Rozpuść w mleku drożdże. Połącz z połową mąki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do masy pozostałą mąkę, cukier, 1 jajko, kardamon i sól. Zarabiając ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami) stopniowo dodaj masło. Wyrobioną masę odłóż w lekko natłuszczonej misce w ciepłe miejsce. Przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na pół godziny.
Podziel ciasto na 10 równych porcji. Uformuj z nich kulki i ułóż w sporych odstępach na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Semle powinny znacznie wyrosnąć.
Posmaruj semle rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 10-15 minut – aż semle mocno się zarumienią. Wystudź na kratce.
Zblenduj namoczone wcześniej w mleku migdały (wraz z mlekiem, w którym się moczyły). Masa powinna być dość gęsta, ale plastyczna. Wyreguluj gęstość ilością mleka. Dodaj esencję waniliową i cukier puder.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno mocno schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Przełóż ją do rękawa cukierniczego z gwiaździstą końcówką.
Zetnij wierzchołki semli. Lekko wydrąż środek i napełnij go masą migdałową. Ozdób semle bitą śmietaną i przykryj ściętymi wierzchami. Oprósz cukrem pudrem.