Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wykonane według tego przepisu udaje się za każdym razem. Jest tak proste, że nie sposób go zepsuć. Zobaczcie, jak je zrobić!
tortownica o średnicy 26 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1366
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2947
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1032
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1810
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1366
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2947
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1032
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1810
Składniki
Margarynę roztapiamy w garnku i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy suche składniki na przemian z rozpuszczoną, przestudzoną margaryną. Wszystko razem ucieramy.
Tortownicę (ok 26 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy.
Truskawki płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy szypułki i układamy owoce na górze ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.