Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybka sałatka ze szparagami"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 35
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2284
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 35
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2284
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Idealny makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Gdy się ugotuje, odcedź go i przepłucz zimną wodą.
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Szparagi wrzuć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz cukru i gotuj ok. 6-8 minut. Następnie włóż je do miski z bardzo zimną wodą a gdy wystygną, pokrój je na mniejsze kawałki. Pomidorki oraz rzodkiewki umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół a rzodkiewki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w talarki. Do słoiczka wlej oliwę oraz sok z cytryny, zakręć. Mieszaj tak długo, aż się połączą.
Do miski włóż makaron, dodaj szparagi, cebulę, rzodkiewki, oliwki oraz pomidorki, polej dressingiem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rada: Wybieraj cienkie szparagi – nie będą łykowate.
20 minut. Porcja: 200 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie