Do góry

Desery Przepis na:

Szybki deser budyniowo - ryżowy

Szybki deser budyniowo - ryżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27529

Dodano:

Odsłon: 2903

Dziś propozycja na prosty i szybki w przygotowaniu deser budyniowy z ryżem basmati oraz dżemem agrestowym. Deser jest bardzo pożywny. Może stanowić świetną oraz smakowitą przekąskę energetyczną. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 100 g ryżu basmati
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka masła
  • + dżem agrestowy (lub inny ulubiony)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybki deser budyniowo - ryżowy

Przygotowanie

  1. Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej budyń. Pozostałą część mleka zagotowujemy, dodajemy ksylitol, masło oraz wymieszany w szklance budyń i ponownie zagotowujemy. Do gotowego budyniu dodajemy ryż, mieszamy, przelewamy do miseczek i schładzamy w lodówce.

    Schłodzony deser podajemy z ulubionym dżemem (u mnie agrestowy) lub ze świeżymi owocami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń