Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po okresie dyniowo-śliwkowym przyszła pora na potrawy z jabłek. Sięgnij po te słodkie owoce szczególnie wtedy, gdy za godzinę mają pojawić się niezapowiedziani goście i chcesz ich poczęstować czymś słodkim. W każdym domu można znaleźć mąkę, masło czy cukier, a to już połowa sukcesu do wykonania szybkiego jabłecznika na kruchym cieście.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 7059
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4297
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 796
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1066
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4017
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 7059
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4297
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 796
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1066
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4017
Składniki
Zrób kruszonkę. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym oraz dodaj masło. Rozetrzyj składniki palcami, by powstały grudki. Przełóż kruszonkę do miseczki, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut.
Wsyp na stolnicę lub blat przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj sypkie składniki. Następnie dodaj pokrojone w małą kostkę zimne masło, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Gdy masa będzie już gładka i jednolita, uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyłóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica ok. 22 cm) i podpiecz ok. 12 minut w 180°C.
Obierz jabłka, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub kostkę. Włóż jabłka do miski, posyp cukrem, cynamonem, polej sokiem z cytryny, delikatnie wymieszaj i odstaw. Podpieczony spód ciasta wysyp bułką tartą, wyłóż jabłka, wyrównaj, a wierzch wysyp schłodzoną kruszonką. Piecz jabłecznik ok. 40 minut w 180°C. Gotowe ciasto wystudź i od razu podawaj.