Desery Przepis na:
Szybki kruchy jabłecznik.

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1079
Dodano: 12.10.2019
Odsłon: 1850
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 margaryny,
- 3 jajka,
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropel esencji waniliowej,
- dodatkowo 6 szt jabłek (około 1 kilograma),
- cukier puder.
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej.
-
Do miski dodać produkty na ciasto.
-
Wszystko dokładnie wyrobić za pomocą rąk na gładkie ciasto.
-
Blaszkę 12 * 40 wyłożyć papierem do pieczenia położyć jedną część ciasta.
-
Na ciasto wyłożyć starte na tarce jarzynowej jabłka.
-
Przykryć drugą połową ciasta.
-
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 minut i piec około godziny w zależności od piekarnika.
-
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
-
Ciasto wyszło fajne kruche nadaje się dla gości jak i do kawy.
-
Kroić na drugi dzień, no chyba że ktoś nie wytrzyma
-
Polecam. ciasto nie jest za słodkie takie w sam raz.
Komentarze do przepisu (0)