Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na aromatyczny, pełen smaku piernik miodowy, przełożony konfiturą śliwkową. Charakterystyczne, piernikowe połączenie smaków nigdy nie przestanie mnie zachwycać. Dodajcie do tego posmak miodu i nuty karmelu wprowadzone przez brązowy cukier, uzupełnione przez stałą, czekoladowę polewę i konfiturę nadającą całości odrobinę wilgoci. Zaledwie godzinka roboty - i gotowe!
Przygotuj syrop miodowy. Rozpuść masło na średnio niskim ogniu. Dodaj brązowy cukier i miód. Podgrzewaj, stale mieszając, do połączenia składników. Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia na 10 minut.
Do miski przesiej mąkę i przyprawy. Dodaj sól i wymieszaj wszystko za pomocą rózgi.
Do mąki dodaj roztrzepane jajka, następnie dodaj partiami syrop miodowy, za każdym razem mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu przez mąkę.
Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 21 x 10 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 60 – 65 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw w blaszce na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie przełóż piernik na kratkę i wystudź całkowicie.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej 50 ml mleka. Dodaj 50 g masła i podgrzewaj do momentu połączenia się składników. Rondelek z płynem zdejmij z ognia w momencie kiedy zacznie intensywnie parować, ale jeszcze nie będzie się gotować.
Gorącym płynem zalej posiekaną drobno czekoladę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia.
Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną część posmaruj obficie powidłami śliwkowymi. Ułóż na niej górną część i wyrównaj. Polej wszystko polewą czekoladową i udekoruj wedle uznania. Gotowe!
Smacznego!
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 520
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1081
Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....
Odsłon: 83
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mlek...
Odsłon: 56
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 162
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 520
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1081
Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....
Odsłon: 83
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mlek...
Odsłon: 56
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 162
Składniki
Przygotuj syrop miodowy. Rozpuść masło na średnio niskim ogniu. Dodaj brązowy cukier i miód. Podgrzewaj, stale mieszając, do połączenia składników. Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia na 10 minut.
Do miski przesiej mąkę i przyprawy. Dodaj sól i wymieszaj wszystko za pomocą rózgi.
Do mąki dodaj roztrzepane jajka, następnie dodaj partiami syrop miodowy, za każdym razem mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu przez mąkę.
Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 21 x 10 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 60 – 65 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw w blaszce na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie przełóż piernik na kratkę i wystudź całkowicie.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej 50 ml mleka. Dodaj 50 g masła i podgrzewaj do momentu połączenia się składników. Rondelek z płynem zdejmij z ognia w momencie kiedy zacznie intensywnie parować, ale jeszcze nie będzie się gotować.
Gorącym płynem zalej posiekaną drobno czekoladę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia.
Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną część posmaruj obficie powidłami śliwkowymi. Ułóż na niej górną część i wyrównaj. Polej wszystko polewą czekoladową i udekoruj wedle uznania. Gotowe!
Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Różowa Księżniczka
Desery
Tani sernik z 4 składników
Desery
Dietetyczne ciasto
Desery
Gofry jak z budki
Ciasto Różowa Księżniczka
To pięknie prezentujące się i jeszcze lepiej smakujące ciasto warto przygotow...
Odsłon: 22
Tani sernik z 4 składników
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 152