Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na aromatyczny, pełen smaku piernik miodowy, przełożony konfiturą śliwkową. Charakterystyczne, piernikowe połączenie smaków nigdy nie przestanie mnie zachwycać. Dodajcie do tego posmak miodu i nuty karmelu wprowadzone przez brązowy cukier, uzupełnione przez stałą, czekoladowę polewę i konfiturę nadającą całości odrobinę wilgoci. Zaledwie godzinka roboty - i gotowe!
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 674
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 65
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 228
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 276
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 1057
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 674
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 65
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 228
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 276
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 1057
Składniki
Przygotuj syrop miodowy. Rozpuść masło na średnio niskim ogniu. Dodaj brązowy cukier i miód. Podgrzewaj, stale mieszając, do połączenia składników. Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia na 10 minut.
Do miski przesiej mąkę i przyprawy. Dodaj sól i wymieszaj wszystko za pomocą rózgi.
Do mąki dodaj roztrzepane jajka, następnie dodaj partiami syrop miodowy, za każdym razem mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu przez mąkę.
Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 21 x 10 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 60 – 65 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw w blaszce na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie przełóż piernik na kratkę i wystudź całkowicie.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej 50 ml mleka. Dodaj 50 g masła i podgrzewaj do momentu połączenia się składników. Rondelek z płynem zdejmij z ognia w momencie kiedy zacznie intensywnie parować, ale jeszcze nie będzie się gotować.
Gorącym płynem zalej posiekaną drobno czekoladę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia.
Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną część posmaruj obficie powidłami śliwkowymi. Ułóż na niej górną część i wyrównaj. Polej wszystko polewą czekoladową i udekoruj wedle uznania. Gotowe!
Smacznego!