Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na aromatyczny, pełen smaku piernik miodowy, przełożony konfiturą śliwkową. Charakterystyczne, piernikowe połączenie smaków nigdy nie przestanie mnie zachwycać. Dodajcie do tego posmak miodu i nuty karmelu wprowadzone przez brązowy cukier, uzupełnione przez stałą, czekoladowę polewę i konfiturę nadającą całości odrobinę wilgoci. Zaledwie godzinka roboty - i gotowe!
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44687
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182160
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 290
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44687
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182160
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 290
Składniki
Przygotuj syrop miodowy. Rozpuść masło na średnio niskim ogniu. Dodaj brązowy cukier i miód. Podgrzewaj, stale mieszając, do połączenia składników. Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia na 10 minut.
Do miski przesiej mąkę i przyprawy. Dodaj sól i wymieszaj wszystko za pomocą rózgi.
Do mąki dodaj roztrzepane jajka, następnie dodaj partiami syrop miodowy, za każdym razem mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu przez mąkę.
Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 21 x 10 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 60 – 65 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw w blaszce na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie przełóż piernik na kratkę i wystudź całkowicie.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej 50 ml mleka. Dodaj 50 g masła i podgrzewaj do momentu połączenia się składników. Rondelek z płynem zdejmij z ognia w momencie kiedy zacznie intensywnie parować, ale jeszcze nie będzie się gotować.
Gorącym płynem zalej posiekaną drobno czekoladę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia.
Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną część posmaruj obficie powidłami śliwkowymi. Ułóż na niej górną część i wyrównaj. Polej wszystko polewą czekoladową i udekoruj wedle uznania. Gotowe!
Smacznego!