Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i łatwy w przygotowaniu, lodówka 2-3 godziny. Warto czekać.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3797
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 363
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 670
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3797
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 363
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 670
Składniki
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę moczymy w 1/2 szklance wody, odstawiamy do czasu aż napęcznieje. Owoce osączamy. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.
Podgrzewamy mleko i rozpuszcamy żelatynę. Mleko nie może być za gorące ale dość ciepłe. Ciepłe mleko z żelatyną wlewamy do masy z masła. Całość dzielimy na dwie równe części. Jedną szybko wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Do drugiej dodajemy kakao i wlewamy na pierwszą warstwę gdy ta zrobi się twarda. ( nie za twarda bo wierzchnia warstwa będzie się zsuwać). Od razu układamy owoce.
Teraz kolej na galaretkę. Na ściągnięty wierzch torcika wlewamy ją gdy jest już zimna ale jeszcze nie zaczęła tężeć. (Ważne aby nie wlewać jej na zbyt twardą wierzchnią warstwę bo będzie się zsuwać ). Czekamy 2-3 godziny
Do torcika możemy użyć ulubionych owoców, ulubionych galaretek lub bakalii. Mnie najbardziej smakuje z galaretką agrestową i agrestem z kompotu własnej roboty lub z pierwszych polskich truskawek i galaretką truskawkową.