Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i łatwy w przygotowaniu, lodówka 2-3 godziny. Warto czekać.
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę moczymy w 1/2 szklance wody, odstawiamy do czasu aż napęcznieje.
Owoce osączamy.
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.
Podgrzewamy mleko i rozpuszcamy żelatynę. Mleko nie może być za gorące ale dość ciepłe.
Ciepłe mleko z żelatyną wlewamy do masy z masła.
Całość dzielimy na dwie równe części. Jedną szybko wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Do drugiej dodajemy kakao i wlewamy na pierwszą warstwę gdy ta zrobi się twarda. ( nie za twarda bo wierzchnia warstwa będzie się zsuwać). Od razu układamy owoce.
Teraz kolej na galaretkę. Na ściągnięty wierzch torcika wlewamy ją gdy jest już zimna ale jeszcze nie zaczęła tężeć. (Ważne aby nie wlewać jej na zbyt twardą wierzchnią warstwę bo będzie się zsuwać ).
Czekamy 2-3 godziny
Do torcika możemy użyć ulubionych owoców, ulubionych galaretek lub bakalii. Mnie najbardziej smakuje z galaretką agrestową i agrestem z kompotu własnej roboty lub z pierwszych polskich truskawek i galaretką truskawkową.
pyszne, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia
Odsłon: 83885
Niby zwykły placek ale bardzo smaczny. Moja rodzina nie zostawia ani okruszka.
Odsłon: 3200
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 9094
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 308
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 263
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 93
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 47
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 9094
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 308
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 263
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 93
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 47
Składniki
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę moczymy w 1/2 szklance wody, odstawiamy do czasu aż napęcznieje. Owoce osączamy. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.
Podgrzewamy mleko i rozpuszcamy żelatynę. Mleko nie może być za gorące ale dość ciepłe. Ciepłe mleko z żelatyną wlewamy do masy z masła. Całość dzielimy na dwie równe części. Jedną szybko wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Do drugiej dodajemy kakao i wlewamy na pierwszą warstwę gdy ta zrobi się twarda. ( nie za twarda bo wierzchnia warstwa będzie się zsuwać). Od razu układamy owoce.
Teraz kolej na galaretkę. Na ściągnięty wierzch torcika wlewamy ją gdy jest już zimna ale jeszcze nie zaczęła tężeć. (Ważne aby nie wlewać jej na zbyt twardą wierzchnią warstwę bo będzie się zsuwać ). Czekamy 2-3 godziny
Do torcika możemy użyć ulubionych owoców, ulubionych galaretek lub bakalii. Mnie najbardziej smakuje z galaretką agrestową i agrestem z kompotu własnej roboty lub z pierwszych polskich truskawek i galaretką truskawkową.
Przepisy Desery
Desery
Deser z mascarpone, owocami i wafelkami
Desery
Ciasto orzechowe z jabłkami
Desery
Szarlotka z budyniową pianką i bezą
Desery
Ciasto półkruche z jabłkami
Deser z mascarpone, owocami i wafelkami
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 93
Ciasto orzechowe z jabłkami
Polecam smaczne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek. Ciasto po upieczeniu je...
Odsłon: 104