Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te szybkie w przygotowaniu ciasteczka z dodatkiem świeżych jabłek to idealna przekąska, kiedy nabierzesz ochoty na coś słodkiego, nie mając na pieczenie dużo czasu. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie zrobisz je ekspresowo i bez najmniejszego problemu, nawet jeśli desery nie są twoją mocną stroną. Ciasteczka z jabłkami przyrządzone według poniższego przepisu są lekkie i przyjemnie chrupiące, stanowiąc świetny dodatek choćby do popołudniowej kawy. Ich apetyczny wygląd sprawia też, że śmiało możesz zaserwować je gościom na różnego rodzaju uroczystościach.
Blaszka do pieczenia
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22083
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 108
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 388
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 112
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 162
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22083
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 108
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 388
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 112
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 162
Składniki
Jabłka (najlepiej sprawdzi się odmiana do pieczenia, jak Antonówka, Papierówka czy Szara Reneta) obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, ręcznie lub przy użyciu mandoliny. Przełóż owoce do miski, a następnie oprósz cynamonem, cukrem trzcinowym i przesianą mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj.
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, rozwałkuj i posyp jego wierzch cienką warstwą pszennej mąki. Używając foremki lub szklanki, wycinaj z ciasta kółka - na jednej połówce układaj plasterki jabłek, a drugą przykrywaj całość, dociskając lekko brzegi.
Ciastka ułóż w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmaruj ich wierzch jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut. Będą gotowe, kiedy ciasto lekko wyrośnie i stanie się apetycznie zrumienione, zyskując złoty odcień.