Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te szybkie w przygotowaniu ciasteczka z dodatkiem świeżych jabłek to idealna przekąska, kiedy nabierzesz ochoty na coś słodkiego, nie mając na pieczenie dużo czasu. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie zrobisz je ekspresowo i bez najmniejszego problemu, nawet jeśli desery nie są twoją mocną stroną. Ciasteczka z jabłkami przyrządzone według poniższego przepisu są lekkie i przyjemnie chrupiące, stanowiąc świetny dodatek choćby do popołudniowej kawy. Ich apetyczny wygląd sprawia też, że śmiało możesz zaserwować je gościom na różnego rodzaju uroczystościach.
Blaszka do pieczenia
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2615
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2615
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Jabłka (najlepiej sprawdzi się odmiana do pieczenia, jak Antonówka, Papierówka czy Szara Reneta) obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, ręcznie lub przy użyciu mandoliny. Przełóż owoce do miski, a następnie oprósz cynamonem, cukrem trzcinowym i przesianą mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj.
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, rozwałkuj i posyp jego wierzch cienką warstwą pszennej mąki. Używając foremki lub szklanki, wycinaj z ciasta kółka - na jednej połówce układaj plasterki jabłek, a drugą przykrywaj całość, dociskając lekko brzegi.
Ciastka ułóż w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmaruj ich wierzch jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut. Będą gotowe, kiedy ciasto lekko wyrośnie i stanie się apetycznie zrumienione, zyskując złoty odcień.