Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te szybkie w przygotowaniu ciasteczka z dodatkiem świeżych jabłek to idealna przekąska, kiedy nabierzesz ochoty na coś słodkiego, nie mając na pieczenie dużo czasu. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie zrobisz je ekspresowo i bez najmniejszego problemu, nawet jeśli desery nie są twoją mocną stroną. Ciasteczka z jabłkami przyrządzone według poniższego przepisu są lekkie i przyjemnie chrupiące, stanowiąc świetny dodatek choćby do popołudniowej kawy. Ich apetyczny wygląd sprawia też, że śmiało możesz zaserwować je gościom na różnego rodzaju uroczystościach.
Blaszka do pieczenia
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 814
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3130
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 814
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3130
Składniki
Jabłka (najlepiej sprawdzi się odmiana do pieczenia, jak Antonówka, Papierówka czy Szara Reneta) obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, ręcznie lub przy użyciu mandoliny. Przełóż owoce do miski, a następnie oprósz cynamonem, cukrem trzcinowym i przesianą mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj.
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, rozwałkuj i posyp jego wierzch cienką warstwą pszennej mąki. Używając foremki lub szklanki, wycinaj z ciasta kółka - na jednej połówce układaj plasterki jabłek, a drugą przykrywaj całość, dociskając lekko brzegi.
Ciastka ułóż w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmaruj ich wierzch jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut. Będą gotowe, kiedy ciasto lekko wyrośnie i stanie się apetycznie zrumienione, zyskując złoty odcień.