Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te szybkie w przygotowaniu ciasteczka z dodatkiem świeżych jabłek to idealna przekąska, kiedy nabierzesz ochoty na coś słodkiego, nie mając na pieczenie dużo czasu. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie zrobisz je ekspresowo i bez najmniejszego problemu, nawet jeśli desery nie są twoją mocną stroną. Ciasteczka z jabłkami przyrządzone według poniższego przepisu są lekkie i przyjemnie chrupiące, stanowiąc świetny dodatek choćby do popołudniowej kawy. Ich apetyczny wygląd sprawia też, że śmiało możesz zaserwować je gościom na różnego rodzaju uroczystościach.
Blaszka do pieczenia
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4459
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1064
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3139
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4459
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1064
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3139
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Składniki
Jabłka (najlepiej sprawdzi się odmiana do pieczenia, jak Antonówka, Papierówka czy Szara Reneta) obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, ręcznie lub przy użyciu mandoliny. Przełóż owoce do miski, a następnie oprósz cynamonem, cukrem trzcinowym i przesianą mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj.
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, rozwałkuj i posyp jego wierzch cienką warstwą pszennej mąki. Używając foremki lub szklanki, wycinaj z ciasta kółka - na jednej połówce układaj plasterki jabłek, a drugą przykrywaj całość, dociskając lekko brzegi.
Ciastka ułóż w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmaruj ich wierzch jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut. Będą gotowe, kiedy ciasto lekko wyrośnie i stanie się apetycznie zrumienione, zyskując złoty odcień.