Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, smaczne ciasto truskawkowe, robi się je bardzo szybko jest nieskomplikowane. Nie mam zdjęcia w przekroju ponieważ robiłam to ciasto mojej wnuczce na festyn szkolny. Polecam
blaszka, mikser, miska, łopatka silikonowa, szklanka opoj. 250 ml.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Wielkość blaszki 25/36 cm. czas przygotowania + czas pieczenia Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę , następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, cały czas miksując wlewamy cienkim strumykiem olej i wodę. Miksujemy do połączenia składników. Z truskawek usuwamy szpatułki ,płuczemy a następnie osuszamy, duże kroimy na pół lub na ćwiartki. Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki wlewamy większą połowę ciasta, układamy część truskawek cięta stroną do góry, następnie wlewamy resztę ciasta i układamy resztę truskawek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto po upieczeniu.
Ciasto gotowe do podania.