Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto z jabłkiem i kruszonką

Szybkie ciasto z jabłkiem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 674

Dodano:

Odsłon: 2507

Ciasto z jabłkiem i krówką, posypane cynamonową kruszonką. Jak na tak proste i szybkie do zrobienia ciasto, jest niezwykle smaczne. Dodatek jogurtu i jabłka do ciasta sprawia, że ma ono idealny stopień "wilgotności", a do tego jeszcze aromatyczna kruszonka, która zdobi wierzch. :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 180 g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • + 150 g masy krówkowej
  • + duże jabłko
  • Kruszonka:
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka (lub dwie jak ktoś uwielbia ;)) cynamonu
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybkie ciasto z jabłkiem i kruszonką

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek, sodę, sól i cukier wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt i masło. Przesypać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Masę krówkową lekko podgrzać, dorzucić jabłko i dokładnie wymieszać. Do kwadratowej lub mniejszej okrągłej formy wyłożyć połowę ciasta. Rozłożyć jabłka. Rozsmarować na jabłkach pozostałą część ciasta. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Posypać nią ciasto. Piec w 180°C przez 45-50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń