Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz za wiele czasu, ale przyszła ochota na coś słodkiego? Podczas sezonu na owoce warto przygotować szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę. Nie potrzebujesz do tego wielu składników.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 760
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1024
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2057
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 760
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1024
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2057
Składniki
Najpierw przygotuj masę na ciasto. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij je wraz z cukrem białym i waniliowym na puszystą masę. Powinny mieć jasny kolor i powiększyć swoją objętość.
Następnie dodaj olej.
Mąkę pszenną przesiej, to samo zrób z ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia, odrobinę soli i zamieszaj. Sypkie produkty dodaj do wcześniej przygotowanej masy i wymieszaj rózgą w energiczny sposób. Ciasto nie powinno mieć grudek.
Przygotuj formę i wysmaruj ją tłuszczem albo obłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto równomiernie.
Śliwki umyj pod bieżącą wodą. Następnie przekrój je na pół i wyjmij pestki. Tak przygotowane kawałki jeszcze przetnij wzdłuż.
Układaj śliwki jedna obok drugiej na wierzchu ciasta. Delikatnie uciśnij.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Tak przygotowane ciasto możesz udekorować lukrem albo cukrem pudrem.