Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i miękkie pierniczki w tym przepisie przygotujesz ekspresowo, nawet kilka dni przed świętami.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2259
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2934
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 645
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2259
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2934
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 645
Składniki
Podgrzej w rondelku masło z miodem, przyprawą do piernika oraz kakao. Mieszaj i poczekaj aż składniki się połączą, dokładnie rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia.
Do miski wsyp mąkę, cukier puder i wbij jajka. Dodaj wcześniej przygotowaną masę z masłem. Sodę oczyszczoną osobno wymieszaj ze śmietaną. Następnie dodaj do pozostałych składników. Zagnieć całość na jednolite ciasto na podsypanym blacie mąką. Jeśli będzie mocno klejące do ręki, dodaj jeszcze trochę mąki albo włóż je na 20 minut do zamrażalnika.
Podziel ciasto na dwie godziny części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wykrawaj dowolne wzory. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut. Nie przedłużaj mocno czasu pieczenia, aby nie zrobiły się zbyt twarde.
Przechowuj w szczelnym słoiku albo puszce.