Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i miękkie pierniczki w tym przepisie przygotujesz ekspresowo, nawet kilka dni przed świętami.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 42
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 660
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10887
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2333
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 42
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 660
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10887
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2333
Składniki
Podgrzej w rondelku masło z miodem, przyprawą do piernika oraz kakao. Mieszaj i poczekaj aż składniki się połączą, dokładnie rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia.
Do miski wsyp mąkę, cukier puder i wbij jajka. Dodaj wcześniej przygotowaną masę z masłem. Sodę oczyszczoną osobno wymieszaj ze śmietaną. Następnie dodaj do pozostałych składników. Zagnieć całość na jednolite ciasto na podsypanym blacie mąką. Jeśli będzie mocno klejące do ręki, dodaj jeszcze trochę mąki albo włóż je na 20 minut do zamrażalnika.
Podziel ciasto na dwie godziny części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wykrawaj dowolne wzory. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut. Nie przedłużaj mocno czasu pieczenia, aby nie zrobiły się zbyt twarde.
Przechowuj w szczelnym słoiku albo puszce.