Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i miękkie pierniczki w tym przepisie przygotujesz ekspresowo, nawet kilka dni przed świętami.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 35
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 60
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 245
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 393
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 35
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 60
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 245
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 393
Składniki
Podgrzej w rondelku masło z miodem, przyprawą do piernika oraz kakao. Mieszaj i poczekaj aż składniki się połączą, dokładnie rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia.
Do miski wsyp mąkę, cukier puder i wbij jajka. Dodaj wcześniej przygotowaną masę z masłem. Sodę oczyszczoną osobno wymieszaj ze śmietaną. Następnie dodaj do pozostałych składników. Zagnieć całość na jednolite ciasto na podsypanym blacie mąką. Jeśli będzie mocno klejące do ręki, dodaj jeszcze trochę mąki albo włóż je na 20 minut do zamrażalnika.
Podziel ciasto na dwie godziny części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wykrawaj dowolne wzory. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut. Nie przedłużaj mocno czasu pieczenia, aby nie zrobiły się zbyt twarde.
Przechowuj w szczelnym słoiku albo puszce.