Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święto św. Marcina coraz bliżej, a jak 11 listopada to oczywiście rogale. Dlatego dzisiaj zapraszam na szybkie w wykonaniu rogaliki z domowymi powidłami. Może nie są to rogale świetomarcińskie, ale gwarantuję że również przepyszne :) Spróbujcie!
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 221
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 174
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 3683
Prosty przepis na golonki zapiekane w piwnej marynacie. Tak przygotowane mięs...
Odsłon: 36564
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 221
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 174
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 3683
Prosty przepis na golonki zapiekane w piwnej marynacie. Tak przygotowane mięs...
Odsłon: 36564
Składniki
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać cukier i cukier waniliowy i delikatnie wymieszać. Następnie dodać żółtko, kwaśną śmietanę, pokrojone masło i wyrobić (najlepiej rękoma) na jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzine
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą część pojedynczo wyłożyć na blat obsypany mąką i rozwałkować stosunkowo cienko. Następnie wyciąć kwadraty, w jednym rogu nałożyć łyżeczkę powideł i zawinąć w rogalik.
Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.
Upieczone rogale zostawić do wystudzenia, następnie polać roztopionymi czekoladami.