Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne w przygotowaniu kruche rogaliki. Do ich zrobienia potrzebujesz jedynie czterech składników.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Do wysypanej na stolnice mąki dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło – wszystko posiekaj za pomocą noża. Gdy składniki się lekko połączą zrób wgłębienie i wlej śmietanę. Ciasto energicznie wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 10 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj tak, aby miały kształt koła. Wykrawaj trójkąty. Na szerszą część wyłóż kopiastą łyżkę marmolady i zwiń w kierunku węższej części.
Rogaliki układaj w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
Pozostaw do wystygnięcia. Podawaj prószone cukrem pudrem.