Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego, prostego, szybkiego w przygotowaniu i idealnego do małej czarnej /kawki oczywiście:)/: wafle przekładane masą kajmakową i dżemem wiśniowym.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1740
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 236
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 181
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1740
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 236
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 181
Składniki
Przed przygotowaniem wafli masę kajmakową przez godzinę trzymamy w ciepłym miejscu lub lekko ogrzewamy w ciepłej wodzie, żeby łatwiej było ją rozsmarować. Wafle składamy kolejno: wafel, smarujemy masą kajmakową, przykrywamy kolejnym waflem, smarujemy dżemem, kolejny wafel, masa kajmakowa, wafel,itd do wyczerpania składników. Całość lekko dociskamy np. obciążoną blaszką do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce. Po stężeniu masy i dżemu wafle kroimy na kawałki. Jeśli chcemy przygotować większą ilość wafli miękkie masło /20 dag/ możemy utrzeć dodając małymi porcjami masę kajmakową z puszki - masa nie będzie tak słodka jak pierwotnie ale będzie jej więcej.