Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie wafle kajmakowe

Szybkie wafle kajmakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 548 Ocena: 4228

Dodano:

Odsłon: 556

Coś słodkiego, prostego, szybkiego w przygotowaniu i idealnego do małej czarnej /kawki oczywiście:)/: wafle przekładane masą kajmakową i dżemem wiśniowym.

Składniki

  • suche wafle 1 opakowanie
  • dżem wiśniowy niskosłodzony 1 słoik
  • masa kajmakowa 1 puszka
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szybkie wafle kajmakowe

Przygotowanie

  1. Przed przygotowaniem wafli masę kajmakową przez godzinę trzymamy w ciepłym miejscu lub lekko ogrzewamy w ciepłej wodzie, żeby łatwiej było ją rozsmarować.
    Wafle składamy kolejno: wafel, smarujemy masą kajmakową, przykrywamy kolejnym waflem, smarujemy dżemem, kolejny wafel, masa kajmakowa, wafel,itd do wyczerpania składników. Całość lekko dociskamy np. obciążoną blaszką do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce. Po stężeniu masy i dżemu wafle kroimy na kawałki.
    Jeśli chcemy przygotować większą ilość wafli miękkie masło /20 dag/ możemy utrzeć dodając małymi porcjami masę kajmakową z puszki - masa nie będzie tak słodka jak pierwotnie ale będzie jej więcej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń