Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka po szlachecku"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 288
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 288
Składniki
Cebulę i warzywa z włoszczyzny obierz, potnij na kawałki. Do garnka wlej wino, szklankę wody, wrzuć pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca i listek laurowy. Włóż pokrojone warzywa i zagotuj. Marynatę odstaw do wystudzenia.
Szynkę umyj, osusz, skórę ponacinaj, dobrze natrzyj solą. Zalej marynatą i wstaw na 3 dni do lodówki. Podczas marynowania obracaj mięso kilkakrotnie. Mięso wyjmij z marynaty. Wyłóż do brytfanny. Piecz 2 godz. w temp. 180 st.
Gotową szynkę wyjmij. Sos z dna brytfanny przecedź, przelej do garnka. Dodaj chrzan oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj. Sos przypraw do smaku. Podawaj do pieczeni.
Przepis poleca pani Grażyna Fuławka z Koła Gospodyń Wiejskich z WiadrowaŹródło: Tina