Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka w miodowej glazurze z pomarańczami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Czas przygotowania: 270 minut. 1 porcja: 570 kcal. Cena porcji: 2,80 zł
Zapeklowaną szynkę opłucz pod bieżącą, zimną wodą, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, nadaj jej owalny kształt, obwiązując mięso bardzo mocną, bawełnianą nitką.
Pomarańcze polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Z połowy owoców wyciśnij sok, odrzucając kawałki miąższu oraz gorzkie pestki.
Szynkę posmaruj olejem. Przełóż do brytfanki. Polej kilkoma łyżkami soku z pomarańczy. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temp. 180 st. i piecz przez 4 godziny. W czasie pieczenia mięso często polewaj resztą soku z pomarańczy.
Pozostałe pomarańcze potnij w cienkie plasterki (razem ze skór ką). Musztardę wymieszaj z miodem i szczyptą pieprzu. Szynkę wyjmij z piekarnika. Posmaruj przygotowaną mieszanką.
Obłóż plasterkami pomarańczy. Przymocuj je do mięsa goździkami. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 10–15 minut w temp. 180 st.
Upieczoną szynkę przełóż na półmisek. Sos z pieczenia przecedź. Wymieszaj z brandy (ew. wytrawnym winem).
Przypraw do smaku gałką muszkatołową. Zagotuj. Podawaj jako dodatek do szynki. Gotowe danie udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Tina