Przepis na szyszki czekoladowe wyglądające bardzo realistycznie.
Szyszki czekoladowe
Składniki
- czekolada deserowa (150 g)
- płatki śniadaniowe kakaowe (około 3 szklanki)
- masło (100 g)
- masło orzechowe (50 g)
- masa kajmakowa (100 g)
- cukier puder (do posypania szyszek)
Składniki
- czekolada deserowa (150 g)
- płatki śniadaniowe kakaowe (około 3 szklanki)
- masło (100 g)
- masło orzechowe (50 g)
- masa kajmakowa (100 g)
- cukier puder (do posypania szyszek)

Etapy przygotowania
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce w funkcji odmrażania. Przelewamy do dużej miski. Dodajemy masło, masło orzechowe i masę kajmakową. Miksujemy mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut do schłodzenia. Po tym czasie ze schłodzonej masy robimy kulki, które formułujemy w stożki. Do stożków wbijamy płatki zaczynając od dołu. Płatki wbijamy tak, aby następne rzędy były na przemian (patrz video) . Radzę, aby większe płatki dać na dole, a mniejsze u góry. Na koniec, gotowe szyszki delikatnie posypujemy cukrem pudrem. Z tych składników wychodzi 12 szyszek naturalnej wielkości.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 157
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 157



Składniki
- czekolada deserowa (150 g)
- płatki śniadaniowe kakaowe (około 3 szklanki)
- masło (100 g)
- masło orzechowe (50 g)
- masa kajmakowa (100 g)
- cukier puder (do posypania szyszek)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce w funkcji odmrażania. Przelewamy do dużej miski. Dodajemy masło, masło orzechowe i masę kajmakową. Miksujemy mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut do schłodzenia. Po tym czasie ze schłodzonej masy robimy kulki, które formułujemy w stożki. Do stożków wbijamy płatki zaczynając od dołu. Płatki wbijamy tak, aby następne rzędy były na przemian (patrz video) . Radzę, aby większe płatki dać na dole, a mniejsze u góry. Na koniec, gotowe szyszki delikatnie posypujemy cukrem pudrem. Z tych składników wychodzi 12 szyszek naturalnej wielkości.