Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło się go z krówek i masła. Ja proponuję prostą i szybko w przygotowaniu wersję. Równie pyszną.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1934
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 783
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 727
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1934
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 783
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 727
Składniki
Masło roztopić w garnku na małej mocy palnika. Dodać cały kajmak i mieszać w garnku przez kilka minut, do połączenia składników. Następnie zdąć garnek z palnika i odczekać kilka minut, by masa nie była wrząca, a następnie wsypać ryż preparowany. Całość mieszać chwilę, aż masa krówkowa oblepi cały ryż. Masę odstawić na kilka minut do przestudzenia. Po przestudzeniu łatwiej będzie formować szyszki z kajmakiem. Na łyżkę nakładać porcję masy wielkości średniego orzecha włoskiego. Masę przekładać do dłoni, które wcześniej zostały zmoczone wodą. Dłońmi formuj kulkę. Gotowe szyszki układać jedna obok drugiej na pergaminie. Co 2-3 szyszki należy ponownie przepłukać dłonie, by pozbyć się z nich warstwy kajmaku. Całkowicie przestudzone szyszki z kajmakiem odłożyć do lodówki, by masa zastygła i szyszki zrobiły się chrupiące. Smacznego!