Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam szyszki z karmelem czyli deser na jeden kęs. Deser ten jest wspomnieniem mojego dzieciństwa. Doskonały przepis na Sylwestra i nie tylko, polecam!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12743
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4509
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12743
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4509
Składniki
Cukier rozpuścić na głębokiej patelni, aby powstał karmel. Cukier mieszać i rozpuszczać powoli na patelni. Nie może się przypalić, bo szyszki będą gorzkie. Karmel musi mieć bursztynowy kolor i jednolitą konsystencję bez grudek. Zmniejszyć moc palnika i do takiego karmelu dodać masło, energicznie mieszać do momentu, aż masło połączy się z cukrem.
Następnie dolać śmietankę, która musi mieć temperaturę pokojową, wymieszać tak, żeby składniki się połączyły i wyłączyć palnik. Dodać dużo soli, wymieszać i wsypać ryż preparowany. Wszystko ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut do lekkiego ostudzenia.
Po tym czasie zwilżyć dłonie wodą i formować szyszki. Odstawić do całkowitego ostudzenia, aż całkowicie się scalą. Szyszki przechowujemy w ciemnym, szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia, gotowe! Smacznego!