Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam szyszki z karmelem czyli deser na jeden kęs. Deser ten jest wspomnieniem mojego dzieciństwa. Doskonały przepis na Sylwestra i nie tylko, polecam!
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4151
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34254
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1853
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113675
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4151
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34254
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1853
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113675
Składniki
Cukier rozpuścić na głębokiej patelni, aby powstał karmel. Cukier mieszać i rozpuszczać powoli na patelni. Nie może się przypalić, bo szyszki będą gorzkie. Karmel musi mieć bursztynowy kolor i jednolitą konsystencję bez grudek. Zmniejszyć moc palnika i do takiego karmelu dodać masło, energicznie mieszać do momentu, aż masło połączy się z cukrem.
Następnie dolać śmietankę, która musi mieć temperaturę pokojową, wymieszać tak, żeby składniki się połączyły i wyłączyć palnik. Dodać dużo soli, wymieszać i wsypać ryż preparowany. Wszystko ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut do lekkiego ostudzenia.
Po tym czasie zwilżyć dłonie wodą i formować szyszki. Odstawić do całkowitego ostudzenia, aż całkowicie się scalą. Szyszki przechowujemy w ciemnym, szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia, gotowe! Smacznego!