Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z preparowanego ryżu i krówek to hit dawnych lat. Polecam.
No i kolejny gadżet do domu zakupiony. Nie dałem się ponieść modzie, nagłemu...
Odsłon: 151
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 283
Przepis dnia
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 8715
No i kolejny gadżet do domu zakupiony. Nie dałem się ponieść modzie, nagłemu...
Odsłon: 151
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 283
Przepis dnia
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 8715
Składniki
Masło i krówki umieścić w garnku, roztopić na małej mocy palnika. Mieszać przez cały czas, do połączenia składników, uważając by masa się nie przypaliła. Gdy całość zrobi się jednolita, dodać kakao, wmieszać je w masę i zdąć garnek z palnika. Odczekać kilka minut, by masa nie była wrząca, a następnie wsypać ryż preparowany. Całość mieszać chwilę, aż masa oblepi cały ryż. Masę odstawić na kilka minut do przestudzenia. Po przestudzeniu łatwiej będzie formować szyszki z kajmakiem. Na łyżkę nakładać porcję masy wielkości średniego orzecha włoskiego. Masę przekładać do dłoni, które wcześniej zostały zmoczone wodą. Dłońmi formuj kulkę, a następnie lekko ja spłaszczaj na kształt szyszki. Gotowe szyszki układać jedna obok drugiej na pergaminie. Co 2-3 szyszki należy ponownie przepłukać dłonie, by pozbyć się z nich warstwy masy. Całkowicie przestudzone szyszki odłożyć do lodówki, by masa zastygła i szyszki zrobiły się chrupiące. Smacznego!