Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Talarki z fistaszkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Zagnieć ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy. Dołóż masło zwykłe i orzechowe. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij jajko, szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Foremką wytnij okrągłe ciastka z kratką. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.
Piecz po 10 minut. Zdejmij z blach i wystudź. Polewę stop. Posmaruj nią ciastka od spodu, poczekaj, aż polewa zastygnie. Odwróć ciasteczka. Udekoruj je paseczkami z pozostałej polewy oraz sezamem.Źródło: Tina