Do góry

Desery Przepis na:

Taratuszki-szybkie,pulchne rosyjskie faworki na kefirze

Taratuszki-szybkie,pulchne rosyjskie faworki na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 8244

Dodano:

Odsłon: 21890

pyszne, szybkie i pulchniutkie faworki rosyjskie na kefirze, bardzo polecam na tłusty czwartek czy karnawał :)

Składniki

  • 400g kefiru - 1 jajko -3 łyżki cukru
  • -3 łyżki roztopionego masła -0,5 łyżeczki soli- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • -3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania -1 cukier waniliowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Taratuszki-szybkie,pulchne rosyjskie faworki na kefirze

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy troszkę mąką, powinno jednak być dość miękkie. Ciasto odkładamy na około 20 minut do przykrytej miski.

  2. Dzielimy na dwie części, wałkujemy cienko, kroimy na paski, potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy wywijamy jak faworki.

  3. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na niewielkim ogniu. Pięknie się napuszą, i urosną.

  4. Usmażone dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń