Do góry

Desery Przepis na:

Tarta bananowa z bezą włoską

Przepis dnia 2019-05-12
Tarta bananowa z bezą włoską

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 2533

Pyszna tarta z ciasta kruchego na bazie żółtek gotowanych z chrupką czekoladową, karmelizowanymi bananami oraz bezą włoską.

Składniki

  • Kruche ciasto
  • 100 g masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 60 g mąki migdałowej
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 70 g cukru pudru
  • Chrupka:
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 20 g olej
  • Nadzienie:
  • 6 bananów
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. rumu
  • Beza włoska:
  • 2 szt. białka
  • 120 g cukru
  • 1/3 szkl. zimnej wody
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
    Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna).
    Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm.
    Foremki o średnicy 8 cm wyłóż przygotowanym kruchym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz do momentu uzyskania złotego koloru.

  2. Chrupka:
    Czekoladę rozpuść i połącz z olejem. Płatki kukurydziane zmiksuj na drobniejszą kaszkę, lecz nie może to być pył. Wymieszaj płatki razem z czekoladą.
    Dno foremek wysmaruj czekoladową chrupką.

  3. Nadzienie:
    Na patelni skarmelizuj cukier i wrzuć na nią pokrojone w plastry banany. Smaż przez chwilę aż banany zmiękną i zrobi się lekka papa. Możesz dorzucić odrobinę kawy dla przełamania smaku.
    Foremki wysmarowane chrupką czekoladową wyłóż nadzieniem bananowym.

  4. Beza włoska:
    Wodę z cukrem zagotuj do temperatury 113 stopni. W między czasie białka ubij na sztywno. Cały czas miksując białka, wlewaj cienkim strumieniem syrop cukrowy. Miksuj przez około 5-10 minut aż misa będzie chłodna.

  5. Na wierzch tartaletek wyłóż bezę i opal opalarką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń