Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta Bounty to świetny deser na sylwestra i nie tylko. Wystarczy uzbroić się w kilka składników i odrobinę cierpliwości. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego jest tak proste do przygotowania.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5699
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1156
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12300
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5180
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5699
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1156
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12300
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5180
Składniki
Przygotuj formę do tarty o średnicy 25 cm. Wysmaruj ją dokładnie masłem.
Rozdrobnij herbatniki w blenderze na drobne okruchy. Masło roztop w garnku i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do powyższych składników. Masę wymieszaj do dokładnego połączenia.
Przełóż przygotowane ciasto do formy - tak, żeby boki i spód były jednakowej grubości, dobrze zbite i uklepane. Włóż do lodówki na godzinę.
W garnku podgrzej śmietankę z olejem kokosowym (wyłącz tuż przed wrzeniem). Zdejmij garnek z palnika i dodaj pokruszoną białą czekoladę. Pomieszaj, żeby się połączyła w kremowy, gęsty sos. Do osobnej miski wsyp wiórki kokosowe. Zalej je przygotowanym, ciepłym nadzieniem i wymieszaj dokładnie. Wyjmij schłodzony spód i zalej od razu kokosową masą. Odczekaj kilka minut i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny - tarta musi być dobrze schłodzona.
Na końcu przygotuj polewę czekoladową. Śmietankę i masło podgrzej w garnku, aż będą ciepłe (ale nie do wrzenia). Posiekaj czekoladę i wsyp ją do garnka. Wymieszaj do powstania gładkiej masy.
Polewę przelej na schłodzoną masę kokosową. Jeśli chcesz je udekorować, np. wiórkami kokosowymi, czekoladą lub czekoladkami, zrób to teraz. Gotowe ciasto włóż do lodówki do ostudzenia na ok. pięć godzin. Smacznego!