Do góry

Desery Przepis na:

Tarta cytrynowa z bezą

Przepis dnia 2017-04-23
Tarta cytrynowa z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 404

Dodano:

Odsłon: 1174

Połączeni kwaśnego smaku cytryny ze słodka bezą.

Składniki

  • Ciasto:
  • 220 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Krem:
  • 90 ml soku z cytryny
  • 50 g cukru – 2 cytryny (sok 90 ml)
  • tarta skórka – 125 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30g masła
  • 4 jajka
  • Beza:
  • 4 białka
  • 150 g cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta cytrynowa z bezą

Przygotowanie

  1. Przygotować formę na tartę o średnicy 31 cm ( może być mniejsza np. 28, wtedy spód tarty będzie trochę grubszy i należy go dłużej podpiekać).
    Do przesianej mąki dodać sól oraz cukier puder a następnie masło które kroimy na kawałki. Łączymy wszystkie składniki a następnie wyrabiamy ciasto dodając przy tym jedną łyżkę zimnej wody.
    Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie wyciągamy schłodzone ciasto i wykładamy nim spód oraz boki formy (jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy schować do zamrażarki i wykorzystać np. na mini tartelinki). Ciasto wielokrotnie dziurkujemy na spodzie i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z obciążeniem przez ok. 15 minut w 180ᵒC. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy na złoty kolor przez około 5-8 minut. Tak podpieczony spód wyciągamy. Przygotowujemy w między czasie krem i bezę.

    Wycisnąć sok z cytryny i wlać do garnka. Dodać wodę, skórkę z cytryny , mąkę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać i zagotować. Następnie odstawić z ognia i dodać do gorącej jeszcze masy pokrojone na kawałki masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Dodac jajka i szybko wymieszać. ( masa powinna zgęstnieć). Odstawić do wystygnięcia przykrywając folią spożywczą w celu zabezpieczenia przed wysuszeniem i utworzeniem kożucha.

  2. Następnie przygotowujemy bezę (ubijamy białka na sztywną pianę a następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo po łyżce cukru). Zaleca się nie zmniejszać ilości dodawanego cukru gdyż beza może się nie udać.

    Na ostudzony podpieczony spód wykładamy krem a następnie bezę.

    Pieczemy w temperaturze 180ᵒC przez ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę na ok. 100ᵒC i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Możemy również lekko uchylić piekarnik aby beza była bardziej chrupiąca. Wyjąć tartę i dokładnie ostudzić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń