Do góry

Desery Przepis na:

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1336

Dodano:

Odsłon: 2680

Tarta idealna dla miłośników gorzkiej czekolady

Składniki

  • 250g mąki
  • 50g ciemnego kakao
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • jajko
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać.. Dodać masło i posiekać nożem. Do mąki z masłem i mąką dodać cukier puder i jajko, zagnieść ciasto. Wsadzić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto po nakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190C na około 15min. Wyjąć i wystudzić.

  2. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy śmietanka z czekoladą wystygnie ubijamy ją. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka. Do śmietanki dodajemy żółtka i zmielone migdały, mieszamy łyżką. Na końcu delikatnie łączymy śmietankę z białkami. Masę wylewamy na spód kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze około 30minut w 180C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń