Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 155
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20769
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29026
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4423
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 155
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20769
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29026
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4423
Składniki
Masło pokroić na kawałki, dodać mąkę, cukier i żółtko. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Kruche ciasto wykleić w formie. Podziurawić delikatnie widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku 20 min. w temperaturze 200 stopni.
Budyń ugotować na mleku. Pokroić gruszki na podpieczony spód (można też użyć gruszek ze słoika). Wylać budyń na pokrojone gruszki i podpiec tartę jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia.