Do góry

Desery Przepis na:

Tarta imbirowa z gruszkami

Tarta imbirowa z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4911

Dodano:

Odsłon: 6585

Delikatne ucierane kakaowo-imbirowe ciasto na kruchym cieście z dodatkiem dojrzałych gruszek. W sam raz na zimę i jesień :)

Składniki

  • Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie: 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 gruszki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta imbirowa z gruszkami

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.

  2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód.

  3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń