Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna tarta z jabłkami, najprostsza i najlepsza.....
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 364
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 389
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 364
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 389
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Na stolnicy lub blacie wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko posiekać drobno nożem, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto.
Formę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu, przełożyć do formy, dociskając do brzegów. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
W międzyczasie jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki.
Jabłka ułożyć ciasno na schłodzonym spodzie, posypać cynamonem i cukrem. 50 g masła pokroić w kostkę, rozłożyć na tarcie.
Piec przez około 40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Można podawać z bitą śmietaną, gałką lodów lub sosem waniliowym.