Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie kruchy spód i rozpływający się w ustach krem kawowy. Aromatyczna, nie za słodka będzie ucztą dla podniebienia.
1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka, kakao, kawę oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść.
2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 4-5 mm.
4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto.
Na koniec ciasto nakłuć gęsto widelcem.
5) Piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6) Upieczone ciasto ostudzić.
7) Przygotować krem. Kawę zalać dwiema łyżkami przegotowanej wody i ostudzić. Następnie jogurt grecki wymieszać z cukrem i kawą.
8) Mascarpone przełożyć do miski i krótko miksować. Pojedynczo dodawać jajka po każdym krótko mieszając.
9) Do mascarpone z jajkami dodać mąkę ziemniaczaną oraz mieszankę jogurtu z cukrem i kawą. Wszystkie składniki wymieszać mikserem (krótko tylko do połączenia składników).
10) Ostudzony spód posypać mąką ziemniaczaną i rozetrzeć palcami po cieście. Na wierzch wylać gotową masę kawową.
11) Całość piec ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przed wyciągnięciem kilka minut zostawić w wyłączonym, uchylonym piecyku.
12) Ciasto podawać mocno schłodzone, posypane startą czekoladą i udekorowane czekoladkami.
Zamiast tradycyjnego biszkoptu pieczonego w tortownicy i przekładanego kremem...
Odsłon: 7746
Smakoszy kawy oraz fanów naleśników zachęcam do zrobienia tego pysznego deseru
Odsłon: 2187
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31587
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9523
Przepis dnia
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 267
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31587
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9523
Przepis dnia
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 267
Składniki
1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka, kakao, kawę oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 4-5 mm. 4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. Na koniec ciasto nakłuć gęsto widelcem. 5) Piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Upieczone ciasto ostudzić.
7) Przygotować krem. Kawę zalać dwiema łyżkami przegotowanej wody i ostudzić. Następnie jogurt grecki wymieszać z cukrem i kawą. 8) Mascarpone przełożyć do miski i krótko miksować. Pojedynczo dodawać jajka po każdym krótko mieszając. 9) Do mascarpone z jajkami dodać mąkę ziemniaczaną oraz mieszankę jogurtu z cukrem i kawą. Wszystkie składniki wymieszać mikserem (krótko tylko do połączenia składników). 10) Ostudzony spód posypać mąką ziemniaczaną i rozetrzeć palcami po cieście. Na wierzch wylać gotową masę kawową. 11) Całość piec ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przed wyciągnięciem kilka minut zostawić w wyłączonym, uchylonym piecyku. 12) Ciasto podawać mocno schłodzone, posypane startą czekoladą i udekorowane czekoladkami.
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 257
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 212