Do góry

Desery Przepis na:

Tarta kawowa

Tarta kawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1448

Dodano:

Odsłon: 3855

Idealnie kruchy spód i rozpływający się w ustach krem kawowy. Aromatyczna, nie za słodka będzie ucztą dla podniebienia.

Składniki

  • Ciasto: 1,5 szklanki ( ok. 200 g) mąki pszennej
  • 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
  • 0,75 kostki (150 g) masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki (20 g) kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sproszkowanej)
  • 1 łyżeczka (10 g) mąki ziemniaczanej.
  • Krem:
  • 1 opakowanie (300 g) serka mascarpone
  • 1 kubeczek (150 g) jogurtu greckiego
  • 0,3 szklanki (60 g) cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka (20-25 g) mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Dodatkowo: 0,25 tabliczki (25 g) czekolady mlecznej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka, kakao, kawę oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść.

    2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.

    3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 4-5 mm.

    4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto.
    Na koniec ciasto nakłuć gęsto widelcem.

    5) Piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    6) Upieczone ciasto ostudzić.

  2. 7) Przygotować krem. Kawę zalać dwiema łyżkami przegotowanej wody i ostudzić. Następnie jogurt grecki wymieszać z cukrem i kawą.

    8) Mascarpone przełożyć do miski i krótko miksować. Pojedynczo dodawać jajka po każdym krótko mieszając.

    9) Do mascarpone z jajkami dodać mąkę ziemniaczaną oraz mieszankę jogurtu z cukrem i kawą. Wszystkie składniki wymieszać mikserem (krótko tylko do połączenia składników).

    10) Ostudzony spód posypać mąką ziemniaczaną i rozetrzeć palcami po cieście. Na wierzch wylać gotową masę kawową.

    11) Całość piec ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przed wyciągnięciem kilka minut zostawić w wyłączonym, uchylonym piecyku.

    12) Ciasto podawać mocno schłodzone, posypane startą czekoladą i udekorowane czekoladkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń