Do góry

Desery Przepis na:

Tarta migdałowo-orzechowa z jabłkami

Tarta migdałowo-orzechowa z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 378

Długi weekend, więc pewnie u większości Was błogie lenistwo. A jak lenistwo to obowiązkowo kawka, a do niej coś słodkiego. Mam zatem idealną propozycję - zapraszam na przepyszną tartę z migdałami, orzechami i jabłkami. Jest bardzo aromatyczna. Kiedy dostałam przepis od znajomej robię ją na okrągło. Oczywiście trochę zmodyfikowałam po swojemu. Dużym plusem jest to, że wbrew pozorom robi się ją ekspresowo. Zapraszam :)

Składniki

  • CIASTO KRUCHE
  • Mąka pszenna 150 g.
  • Mąka orkiszowa 100 g.
  • Masło zimne 150 g.
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Jajko 1 szt.
  • Woda zimna 40 ml.
  • MASA MIGDAŁOWO-ORZECHOWA
  • Masło miękkie 45 g.
  • Cukier puder 45 g.
  • Jajko 1 szt. (małe)
  • Olejek migdałowy 1-2 łyżeczki
  • Migdały mielone 25 g.
  • Orzechy włoskie mielone 25 g.
  • Mąka pszenna 20 g.
  • WIERZCH TARTY
  • Jabłka 2 szt.
  • Dżem żółty (gruszkowy, agrestowy, brzoskwiniowy) 3-4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO
    Obie mąki przesiać przez sitko, dodać masło i drobno posiekać. Następnie dodać jajko, cukier puder, i wyrabiać ciasto najlepiej rękoma (ważne, aby bardzo dobrze rozetrzeć masło). Po chwili wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. pół godziny (ja najczęściej wkładam nawet na całą noc). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę (średnica formy 24-26 cm). Wyłożyć nim dno i boki formy posmarowanej masłem. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

    MASA MIGDAŁOWO-ORZECHOWA
    Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru na jasną masę, po chwili wbić jajko i ucierać jeszcze przez ok. 3 - 4 minuty na puszystą masę. Na sam koniec dodać olejek migdałowy, mielone migdały i orzechy oraz mąkę przesianą przez sitko i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

    WIERZCH TARTY
    Jabłka dokładnie umyć, obrać, wyciąć gniazda, pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.

  2. PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA
    Formę z ciastem wyciągnąć z lodówki, podziurkować widelcem, rozsmarować masę migdałową pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Ułożyć plasterki jabłek na zakładkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 - 30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.

    Po ostygnięciu tartę posmarować podgrzaną konfiturą.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń