Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rustykalna tarta rabarbarowa z budyniem i truskawkami, bez cukru białego
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5915
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 625
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 782
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5915
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 625
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 782
Składniki
Zagotowuję 300 ml mleka, 100 ml zimnego mleka mieszam z proszkiem budyniowym i ksylitolem i wlewam do gotującego się mleka. Gotuję, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie myję i kroję rabarbar na drobne kawałki (kilka paseczków rabarbaru zostawiłam do dekoracji). Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około 4 cm rantu. Na budyń układam rabarbar, posypuję cukrem waniliowym i przykrywam pozostałym budyniem
Rant, który pozostał „zakładam” do środka lekko przykrywając budyń. (Ciasto będzie na siebie zachodzić i tworzyć ciekawe wzorki. Fragmenty, które na siebie zachodzą, ściskam jak pierogi. Na górze układam ozdobnie paski rabarbaru i truskawki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem lub lukrem. Tarta rabarbarowa gotowa. Smacznego :)