Do góry

Desery Przepis na:

Tarta serowo-jabłkowa

Tarta serowo-jabłkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 18069

Dodano:

Odsłon: 314

Wyszła przepyszna,aromatyczna ,chrupiąca dzięki orzechom,lekko kwaskowa,to trzeba spróbować.Może nie za ciekawe ma kolory,ale nie zawsze co pięknie wygląda musi smakować:) Bardzo polecam:)

Składniki

  • herbatniki szkolne lub inne 30dkg
  • masło 1/2 kostki
  • jabłka prażone z cukrem własnego wyrobu około 1l
  • rodzynki garść
  • orzechy włoskie garść
  • skórka pomarańczowa kandyzowana garść
  • twaróg półtłusty 25dkg
  • olejek cytrynowy kilka kropli
  • budyń waniliowy 1 łyżka
  • jajka 2 szt
  • cukier do smaku
  • galaretka agrestowa 1 op.
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tarta serowo-jabłkowa

Przygotowanie

  1. Herbatniki zblendować,dodać roztopione masło i 1 jajko,wymieszać ręką.
    Formę do tarty wyłożyć masą herbatnikową.

    Twaróg zmiksować z dodatkiem 1 łyżki cukru,budyniu ,jajka i olejku.

    Masę serową kłaść łyżeczką na herbatniki,dać do nagrzanego piekarnika i piec około pół godz.

    Dzień wcześniej jabłka uprażyć z łyżką cukru.Na drugi dzień podgrzać je i dodać galaretkę agrestową,rodzynki,orzechy i skórkę pomarańczową.
    Zagotować i mieszać do rozpuszczenia galaretki.


  2. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto herbatnikowo-serowe.
    Wyrównać i dać w chłodne miejsce by masa stężała.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń