Do góry

Desery Przepis na:

Tarta śliwkowo- migdałowa

Tarta śliwkowo- migdałowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 2020

Dodano:

Odsłon: 1029

Pyszny, lekki deser w sam raz na ciepłe dni;)

Składniki

  • Spód: 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 100 g masła
  • Składniki tarta: 0.5 kg śliwek
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 50 g migdałów
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tarta śliwkowo- migdałowa

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukru, wody i masła zagnieść ciasto. uformować kulę i owinąć w folię, schować do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować formę. Spód i boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

  2. gdały sparzyć wodą i obrać ze skórki, drobno pokroić.

  3. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i układać jedną obok drugiej na podpieczonym spodzie.

  4. Następnie w miseczce wymieszać jogurt, jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz budyń.

  5. Przygotowaną masą zalać śliwki, wierzch posypać drobno pokrojonymi migdałami. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lulinka 29 lipca 2015 Już wiem jakie deser będzie w niedzielę :) wygląda rewelacyjnie! A śliwki z migdałami brzmią pysznie Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń