Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2228
Dodano: 11.03.2010
Odsłon: 13318
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Ciasto na tarte wylozyc do formy, ponakluwac widelcem i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 375stC.Piec na zloty kolor. W miedzyczasie mleko wymieszac z amaretto i budyniami i zagotowac. Przygotowac glazure lub galaretke wg przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzona mase budyniowa zmiksowac z serkiem philadelphia. Gotowa mase wylozyc na upieczona tarte, udekorowac truskawkami i polac glazura. Wstawic do lodowki na minimum 2 godziny
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

granita 25 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Masz racje Mateusz tem peratura, ktora podalam jest w stopniach Fahrenheita. Czyli jak napisales powinno byc 190 Celcjusza. Dzieki za wylapanie bledu:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 15 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Temperaturę pieczenia podałaś na pewno w stopniach Fahrenheita, bo 375 w Celsjuszach to dużo ;) W atkim razie temperatura powinna wynosić około 190 stopni C0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja czasem robię w tortownicy tarty, jak najbardziej wychodzą ;) co do glazury, rozglądałam się kiedyś w polskich sklepach za nią, ale nigdzie nie znalazłam :( a Twoja tarta, granito, wygląda bajecznie :) ja chcę już czerwiec i pyszne truskawki!0 Kto głosował? | Odpowiedz

granita 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
LenaMS - ja mialam gotowa glazure ze sklpu ale mozesz zrobic swojaGLAZURA- 1 szkl truskawek, 3/4 szklanki cukru, 3 lyzki cornstarch (skrobia kukurydziana, nie mylic z maka kukurydziana) lub mozna sprobowac zastapic skrobia ziemniaczana, 3/4 szkl wody, czerwony barwnik spozywczy kilka kropel. Truskawki zmiksowac na papke. Polaczyc cukier i cornstarch razem, dodac do wody a potem do owocow. Zagotowac ciagle mieszajac, nastepnie dodac barwnik. Gotowac 3 min. Przed nalozeniem schlodzic okolo 10 min.
Sreberko - mysle, ze nie bedzie problemu jesli uzyjesz innej formy.
Pozdrawiam
2 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
hmmm wygląda bajecznie i na pewno tez tak smakuje. Nigdy nie robiłam tarty, bo nie mam do tego odpowiedniej formy, czy mozna zrobić w zwykłej tortownicy, czy nie bardzo?0 Kto głosował? | Odpowiedz

JOJO134 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
mniammmmmmmmmmm..... ;)2 Kto głosował? | Odpowiedz

LenaMS 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
OMG! Jaka piękna!!! Na weekend wyciągam moje śliczne truskawy z zamrażarki i robię taką tartę! Granita-powiedz mi tylko jaką glazurę stosowałaś? Bo galaretka byłaby chyba bardziej przejrzysta, a u ciebie jest piękna czerwień.0 Kto głosował? | Odpowiedz

nelakornelia 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
jest boska! uwielbiam truskawki, do ulubionych :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Hanix1984 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Czemu u nas jeszcze nie ma truskawek (takich z pola oczywiście)? Już bym siedziała w kuchni.2 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
ale pyszniutkie, uwielbiam truskawki2 Kto głosował? | Odpowiedz