Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z białą czekoladą i brzoskwiniami

Tarta z białą czekoladą i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 89

Dodano:

Odsłon: 250

Pyszna tarta z kremem z białej czekolady i słodkimi brzoskwiniami:) Polecam :)!!!

Składniki

  • *Ciasto na okrągłą formę o średnicy 30 cm :
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko (L)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • *Krem z białej czekolady:
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 100 g białej czekolady
  • 1/5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1,5 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka zimnej wody
  • *Do dekoracji:
  • 1 puszka brzoskwiń
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. *Ciasto:

    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Masło pokroić na mniejsze kawałki, a następnie lekko wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i lekko przemieszać. Następnie zrobić mały dołek i wbić w niego jajko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk.

  2. Wyrobione ciasto uformować w kulkę i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki .

  3. Ciasto kilka razy przerobić i jak jest za wilgotne można dodać ok. 1 łyżki mąki.
    Blat lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na grubość ok. 3 mm. Ciasto wyłożyć na blaszkę do tart wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 oC przez 10-13 minut.

    Gotowy spód pozostawić do wystygnięcia.

  4. *Krem z białej czekolady:
    Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i pozostawić na 20 minut. Do namoczonej żelatyny wlać zimną wodę i jeszcze raz wymieszać.

    Śmietanę ubić na sztywno.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej 1-2 łyżki wody, by nie zgęstniała.
    Do ubitej śmietany powoli wmieszać cukier, a następnie wlać rozpuszczoną żelatynę, czekoladę i ponownie wymieszać.

  5. Gotowy krem przełożyć na ciasto.

  6. *Dekoracja:
    Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w półksiężyce. Pokrojone brzoskwinie poukładać na kremie.

  7. Tarta jest gotowa:)

    Smacznego:) !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń