Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z białą czekoladą i żurawiną

Tarta z białą czekoladą i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 217

Dodano:

Odsłon: 121

Kiedy jesienią brak świeżych owoców, na ratunek przychodzi słodki deser z suszoną żurawiną!

Składniki

  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 250 ml śmietanki kremówki 36% (30%)
  • saszetka utrwalacza do bitej śmietany (na 250 ml)
  • 250 g serka mascarpone
  • tabliczka białej czekolady
  • cukier puder (ilość według uznania)
  • 2 garści suszonej żurawiny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy kruchy spód pod tartę.
    Pokrojone w kostkę masło ucieramy w garnku lub misce, stopniowo przesiewamy mąkę i miksujemy. Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy. W razie konieczności dodajemy zimnej wody.

    Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Następnie podsypując mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Obcinamy resztki ciasta równo z brzegiem formy.
    Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy z obciążeniem przez 10 min w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min.

  2. Białą czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Zostawiamy do ostygnięcia.

    Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy utrwalacz. Dodajemy serek mascarpone, następnie schłodzoną rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy. Na tym etapie dodajemy cukier puder w dowolnej ilości (Uwaga - masa już jest słodka!).

    Gotowy krem wykładamy na całkowicie wystygnięty kruchy spód.

    Dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam bezy wykonane z białka pozostałego po robieniu ciasta kruchego oraz namoczoną w ciepłej wodzie żurawinę.

    Smacznego!

  3. Uwagi:
    - Masło, śmietana i serek mascarpone powinny być wcześniej schłodzone.
    - Z pozostałego z ciasta kruchego białka zrób bezy do dekoracji.
    - Żurawinę namocz 15 min w ciepłej wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń