Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z bitą śmietaną i owocami

Tarta z bitą śmietaną i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 476

Szybkie ciasto do kawy. Więcej moich przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu. Linki pod przepisem.

Składniki

  • 250g ciasteczek Digestive
  • 129g roztopionego i ostudzonego masła
  • 250g mascarpone
  • 250g śmietanki 36%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki @lowicz
  • 1-2 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego @łowicz
  • DODATKOWO:
  • masło do wysmarowania formy
  • owoce sezonowe ( maliny, jeżyny, jagody, czereśnie)
  • 1 mały pomarańcz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z bitą śmietaną i owocami

Przygotowanie

  1. Formę do tarty delikatnie wysmaruj masłem.
    Ciasteczka umieść w kielichu blendera i zblenduj na konsystencję mokrego piasku. Umieść w misce, dodaj masło i dobrze wymieszaj. Formę wylep ciastem łącznie z bokami. Włóż do lodówki na czas przygotowania kremu.
    Mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i ubijaj na najwyższych obrotach. Po chwili dodaj cukier puder. Pod koniec ubijania wlej sok z cytryny.

  2. Owoce umyj i osusz. Pomarańcza sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę na tarce.

  3. Na wcześniej przygotowany spód tarty rozprowadź konfiturę z czarnej porzeczki. Następnie wyłóż krem i wyrównaj. Udekoruj owocami. Dżem brzoskwiniowy lekko podgrzej w mikrofali. Za pomocą pędzelka posmaruj owoce. Gotowe ciasto schładzaj w lodówce.
    Smacznego!

  4. Ps. W upalną pogodę, śmietankę oraz mascarpone dobrze jest schłodzić w zamrażarce 20 minut przed ubijaniem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń