Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 54
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 54
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj skórkę z cytryny i zimne masło pokrojone na kawałki. posiekaj nożem. Dodaj żółtka, cukier i 2-3 łyżki zimnej wody. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj 20 minut.
Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg formy. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Piecz 20 minut w temp. 200 °C. Wystudź.
Chałwę drobno pokrusz, utrzyj z twarogiem. Jeśli lubisz, do kremu dodaj też posiekane migdały albo orzechy laskowe. Owoce przebierz, ew. opłucz na sitku, dobrze osusz. Przygotowany krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Wierzch obłóż owocami.Źródło: Naj