Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 762
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1805
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 282
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 762
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1805
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 282
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj skórkę z cytryny i zimne masło pokrojone na kawałki. posiekaj nożem. Dodaj żółtka, cukier i 2-3 łyżki zimnej wody. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj 20 minut.
Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg formy. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Piecz 20 minut w temp. 200 °C. Wystudź.
Chałwę drobno pokrusz, utrzyj z twarogiem. Jeśli lubisz, do kremu dodaj też posiekane migdały albo orzechy laskowe. Owoce przebierz, ew. opłucz na sitku, dobrze osusz. Przygotowany krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Wierzch obłóż owocami.Źródło: Naj