Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 198

Dodano:

Odsłon: 697

Przepyszna tarta w z borówkami w sam raz na lato :)

Składniki

  • 125 g margaryny
  • 40 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej lub tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • tłuszcz i bułka tarta lub mąka do posypania blachy
  • 500 g serka Mascarpone
  • 2 śmietany 36%
  • 2 tabliczki białej czekolady i trochę do starcia na wierzch
  • 2-3 łyżeczki dżemu porzeczkowego lub wiśniowego
  • borówki
  • fasola lub groch, i pergamin
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z borówkami

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto kruche:
    Do miski wsypujemy mąkę, margarynę - musi być schłodzona, mleko, żółtko, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego i wszystko razem zagniatamy dobrze na ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki by się schłodziło.
    Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułą tartą lub mąką.
    Ciasto

  2. Schłodzone ciasto wałkujemy i przenosimy na blachę, nadmiar ciasta usuwamy. Nakłuwamy widelcem całe ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy groch lub fasolę aby ciasto nam nie wyrosło.
    Pieczemy w piekarniku funkcja góra-dół w 190 stopniach C przez 5 minut, po tym czasie zdejmujemy pergamin z fasolą i pieczemy kolejna 15 minut. Po zakończeniu pieczenia wyciągamy ciasto by się całkowicie ostudziło. W tym czasie przygotowujemy krem.

  3. Do miski wkładamy mocno schłodzone śmietany 36 % i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo serek mascarpone i wszystko razem mieszamy mikserem.
    Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i po ostudzeniu dodajemy stopniowo do naszego kremu i wszystko razem mieszamy.

  4. Krem wykładamy na ciasto. Borówki myjemy i dobrze osuszamy, układamy na krem. Zamiast borówek można użyć innych owoców sezonowych takich jak truskawek lub malin. Na wierzch możemy posypać startą czekoladą białą. Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godzin. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń