Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z brzoskwiniami, malinami i bezą

Tarta z brzoskwiniami, malinami i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 392

Dodano:

Odsłon: 9604

Jest to rodzaj tarty na kruchym spodzie, na który kładzie się konfitury, migdały i połówki brzoskwiń z syropu. Wierzch wieńczy piana z białek. Przepis z 1913 roku. Więcej staropolskich przepisów znajdziesz na moim blogu.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 25 g cukru
  • dowolna konfitura (u mnie malinowa)
  • brzoskwinie świeże lub z puszki
  • garść migdałów
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tarta z brzoskwiniami, malinami i bezą

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i odrobinę wody. Szybko wyrobić ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłożyć nim formę i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

    Jeśli mamy świeże brzoskwinie obrać ze skóry, przekroić na pół, wyjąć pestki i gotować przez 10 minut w syropie złożonym z litra wody i 200 g cukru (zapewne położenie na ciasto świeżych niegotowanych brzoskwiń nie byłoby wielką szkodą, jeśli są dojrzałe i miękkie).

    Migdały podprażyć na patelni, po czym lekko utłuc.

    Na podpieczonym cieście rozsmarować dowolną konfiturę, posypać migdały i położyć połówki brzoskwiń.

    Z białek i cukru pudru ubić pianę. Położyć na przygotowanym cieście. Piec w 180 stopniach (tylko góra) do momentu przyrumienienia bezy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń