Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto w połączeniu z delikatną masą budyniową i borówkami. Doskonały smakołyk do kawy. Wypróbujcie ten przepis, będziecie do niego chętnie wracać.
Forma na tartę o średnicy 20-23 cm
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2407
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3568
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4400
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74606
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2407
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3568
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4400
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74606
Składniki
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, wbijamy jajko, dodajemy cukier i sól. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy wodę, zagniatamy ciasto na gładką masę. Formujemy z niego kulkę, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na płat grubości 3 mm. Formę na tartę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem, wykładamy ciasto do formy. Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na górę wysypujemy fasolę (aby obciążyć ciasto). Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie ściągamy papier wraz z fasolą i podpiekamy spód na tartę przez kolejne 15 minut, aż się zarumieni.
Zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Odlewamy 1/4 mleka i rozpuszczamy w nim dwa opakowania budyniu wraz z cukrem, pozostałą część mleka przelewamy do garnka i podgrzewamy razem z masłem. Rozpuszczony budyń przelewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy masę do wystudzenia.
Przestudzoną masę wykładamy na upieczony spód. Na górę tarty układamy borówki. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia. Po tym czasie tarta z borówkami jest gotowa do jedzenia.