Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto w połączeniu z delikatną masą budyniową i borówkami. Doskonały smakołyk do kawy. Wypróbujcie ten przepis, będziecie do niego chętnie wracać.
Forma na tartę o średnicy 20-23 cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10848
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6228
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5380
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13155
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4886
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10848
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6228
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5380
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13155
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4886
Składniki
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, wbijamy jajko, dodajemy cukier i sól. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy wodę, zagniatamy ciasto na gładką masę. Formujemy z niego kulkę, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na płat grubości 3 mm. Formę na tartę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem, wykładamy ciasto do formy. Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na górę wysypujemy fasolę (aby obciążyć ciasto). Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie ściągamy papier wraz z fasolą i podpiekamy spód na tartę przez kolejne 15 minut, aż się zarumieni.
Zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Odlewamy 1/4 mleka i rozpuszczamy w nim dwa opakowania budyniu wraz z cukrem, pozostałą część mleka przelewamy do garnka i podgrzewamy razem z masłem. Rozpuszczony budyń przelewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy masę do wystudzenia.
Przestudzoną masę wykładamy na upieczony spód. Na górę tarty układamy borówki. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia. Po tym czasie tarta z borówkami jest gotowa do jedzenia.