Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto w połączeniu z delikatną masą budyniową i borówkami. Doskonały smakołyk do kawy. Wypróbujcie ten przepis, będziecie do niego chętnie wracać.
Forma na tartę o średnicy 20-23 cm
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38597
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 397
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38597
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 397
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Składniki
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, wbijamy jajko, dodajemy cukier i sól. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy wodę, zagniatamy ciasto na gładką masę. Formujemy z niego kulkę, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na płat grubości 3 mm. Formę na tartę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem, wykładamy ciasto do formy. Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na górę wysypujemy fasolę (aby obciążyć ciasto). Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie ściągamy papier wraz z fasolą i podpiekamy spód na tartę przez kolejne 15 minut, aż się zarumieni.
Zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Odlewamy 1/4 mleka i rozpuszczamy w nim dwa opakowania budyniu wraz z cukrem, pozostałą część mleka przelewamy do garnka i podgrzewamy razem z masłem. Rozpuszczony budyń przelewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy masę do wystudzenia.
Przestudzoną masę wykładamy na upieczony spód. Na górę tarty układamy borówki. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia. Po tym czasie tarta z borówkami jest gotowa do jedzenia.